Könyvtárátadás Vanyarcon

"Az ember a könyvtárban egy nagy tőke jelenlétében érzi magát, amely kiszámíthatatlan kamatokat osztogat nesztelenül."   (Goethe)

Egy ilyen könyvtár várja az olvasókat, a vanyarciakat a felújított művelődési házuk tetőterében kialakított modern környezetben. Jó oda belépni, jó a könyvespolcok könyvei között nézelődni, leemelni egy-egy könyvet, beleolvasni s akár kikölcsönözni…..

Az új könyvtár átadására ünnepélyes keretek között március 18-án került sor, ahol a Megyei Könyvtár igazgató asszonya Molnár Éva és Balla Mihály országgyűlési képviselő gondolatai után a Veres Pálné Általános Iskola 7. és 8. osztályos tanulói műsorát láthattuk. A szalagátvágás után Hrncsjár Mihályné polgármester asszony invitálta az épület tetőterébe a vendégeket, a megnyitó résztvevőit - ahol egy gyönyörűen berendezett könyvtár tárult a látogatók elé. Ünnepélyes szalagátvágást (balról-jobbra) Balla Mihály országgyűlés képviselő, Molnár Éva igazgató (Balassi Bálint Megyei Könyvtár) és Hrncsjár Mihályné Vanyarc polgármestere végezte.

    

 

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

 

VANYARC KÖZSÉG KÖNYVTÁRÁNAK SZAKMAI ESZKÖZFEJLESZTÉSE, KORSZERŰSÍTÉSE 
NKA KÖZGYŰJTEMÉNYEK KOLLÉGIUMA 

Pályázati azonosító: 3505/02876 

Kuratóriumi döntés száma: 025/35/15 

2015. 06.01. – 2016. 10. 31.


<>

 

SZAKMAI BESZÁMOLÓ - VANYARC

A) A megvalósulás rövid ismertetése,  eredményessége - tapasztalatok – Nehéz minderről „röviden beszélni” – főleg egy népművelő-könyvtárosnak, akinek szívügye és feladata volt e pályázat megírása, megvalósítása, nyomon követése, elszámolása…. – és ráadásul még - és ez hangozzék bár elég magabiztosan, esetleg nagyképűen (?!) – de még elégedett is az eredménnyel – amely természetesen nem egyéni dicsőség, hanem nagyon jó „csapat-munka”, kiváló együttműködés volt: először is az Önkormányzatunkkal, mely – ahogy a pályázatban is megírtam - elég határozottan letette a voksát a kultúra mellett ezzel a beruházással – meg előtte a művelődési ház teljes körű felújításával – majd a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtárral, ahonnan folyamatos szakmai, könyvtárosi segítséget kaptunk és kapunk –  a sok-sok hangulatos kiegészítő berendezési tárgyakkal egyetemben. Harmadsorban pedig az NKA Közgyűjteményi Kollégiumával, akiknek a pályázati kiírást, a lehetőséget, a Kuratóriumnak a pozitív elbírálást, az Igazgatóságnak a gördülékeny adminisztrációt, anyagi támogatást köszönhetjük.

A felsorolás nem a fontossági sorrendet jelenti, mert mindenki egyformán fontos ebben a „játékban”, hanem a lépések folyamatát szerettem volna érzékeltetni és hogy nagyszerű egymásra épülése volt ez a dolgoknak. Ezért külön köszönet minden partnernek, hogy ezt kellő időben meglépte, kellő időben adta támogatását ehhez a feladathoz.

Végül, de nem utolsósorban a tervezők, kivitelezők, műszakisok, a hivatali, és Önkormányzati dolgozók, a könyvtári-közművelődési kollégák, fiatalok segítsége kellett még ahhoz, hogy valóban kerek legyen a terv és a megvalósulás és eljussunk 2016. március 18-hoz az átadás napjához……..

Megvalósulás folyamata: Miután örömmel értesültünk a sikeres pályázatunkról, a fiatal kollégákkal hozzá is láttunk a megvalósításhoz. Persze a sors fintora azért megtette a magáét, mivel a művelődési ház tetőterének - ahol a könyvtári szolgáltató teret terveztük berendezni – építkezési munkálatai késtek – nem a beruházó és nem a kivitelező hibájából – de a tény az tény volt. Így az őszi költözés, berendezkedés is csúszott – közben a megérkező bútorokat a művelődési ház nagytermébe raktuk le ideiglenesen - és maradt a téli időszak a könyvek átköltöztetésére is - így a 2016. január 22-re – a Magyar Kultúra Napjára tervezett átadás – szintén elmaradt, hiszen a berendezés mellett a könyvtári állomány teljes rendbetételét (leltározását, Corvina rendszerbe való felvitelét, jelzetek készítését stb.) is még meg kellett oldani. DE! január 22-én, függetlenül attól, hogy még nem voltunk teljesen készen, úgy döntöttünk, hogy a kíváncsi érdeklődők, vendégek, vanyarciak, lelkes könyvtárba járó fiatalok és idősek részére egy napra megnyitjuk a „csodák palotáját” és megmutatjuk, hogy mi zajlik, mi zajlott eddig a művelődési ház tetején - már hónapok óta…

Valóban sokan érdeklődtek, így egy napra „nyílt napot” szerveztünk, hogy megmutassuk a látogatóknak a készülő új könyvtárunkat, az ő könyvtárukat. Akik eljöttek, mindenkinek nagyon tetszett és csak elismeréssel nyilatkozott a látottakról…..és itt lép be egy aranyos történet: Ezen a napon ott lévő  iskolai csoport tanulói közül - miután megérkezvén szétrebbentek a könyvtári térben, a polcok között a kis kuckókat is felfedezve, bele-belelapozva egy-egy könyvbe, majd a kiadó-kölcsönző pulthoz visszaérve – az egyik kislány lelkes felkiáltással ezt mondta:

„- Terike néni, ez olyan, mintha nem is Vanyarcon lennénk, ez olyan szép, ez nagyon jó, mint egy modern városi könyvtár, teljesen olyan! Tök jó! Tényleg!” – ehhez még képzeljük el a lelkes arckifejezést és a hanghordozásokat J - hogy hány városi könyvtárat látott már, nem is kérdeztem, de lelkes megnyilvánulásából mindenesetre azt „vettem le” a magunk részére: hogy már MEGÉRTE!!!

DE! március 18-ig még sok dolgos hétköznapnak és hétvégének kellett eltelnie, hogy a jelenlegi állapothoz jussunk és persze most sincs vége, a munka folyamatos, soha nem mondhatja egy könyvtáros, hogy kész, itt mindig van mit csinálni, de közben természetesen mennek a programok: közművelődésiek, könyvtáriak, iskolás, ovis, baba-mamás találkozások, ismeretterjesztő előadások, rendhagyó órák,  kézműves és jóga foglalkozások, gyermek és felnőtt műsorok, néptáncos, népzenei próbák, klubfoglalkozások. Egy faluban a könyvtárosnak és kollégáinak um. mindent kell csinálni, sokfélét szervezni, nem egy területre korlátozódik a tevékenysége csak - a pakolásról, rendrakásról nem is beszélve…

A megvalósulás „rövid” története tulajdonképpen ez, az eredmény pedig önmagáért beszél: lett egy új, városi színvonalú, hangulatos, többfunkciós, több generációnak kulturált szórakozást nyújtó könyvtári és informatikai szolgáltató terünk, a szintén új művelődési házunk tetőterében, azzal közös összhangban, szimbiózisban. Ez így tényleg egy komplex kulturális szolgáltatást nyújtó épületegyüttes, mely nemcsak a települési, de a térségi és regionális, sőt országos rendezvényeknek is helyet tud adni, és aki ide betér, az valóban kulturált körülmények között töltheti el kötelező vagy szabad idejét.

Mi pedig büszkék vagyunk legújabb intézményünkre, hogy egy ilyen helyen fogadhatjuk a látogatókat, a közönséget.

A régiről annyit, hogy egy patinás épületben volt – egy kúriában, mely iskolaként is szolgált – majd itt működött a könyvtárunk a 80-as évek közepétől kezdve (1985-2015). Az akkori kívánalmaknak megfelelő könyvtári berendezésekkel ellátott iskolai és községi könyvtári hely volt – több generációnak nyújtott tartalmas időtöltést - de már kinőttük, kezdett inkább raktár jellege lenni, sok minden megkopott, elhasználódott és borzasztóan gazdaságtalan volt a fenntartása, télen szinte megfagytunk benne…. Erre a mostanira – az újra – mert nem az előzőt újítottuk fel, hanem újat kaptunk (pontosabban régi-új helyén:1959-85-ig klubkönyvtár néven  ugyanis a régi műv. ház melletti klubhelyiségben kapott anno helyet a falu könyvtára – egy kis vargabetűvel most visszakerült szinte majdnem ugyanoda) - szóval a mostanival teljesen új szolgáltató teret kapott a település és ez is ritka manapság. Nagyon nagy szüksége volt erre már az 1300 fős Vanyarcnak. A régi helyen pedig egyedi kiállításokat tervezünk: pld. helytörténeti, viseleti, veterán kerékpáros, irodalmi panoptikumos, őskövület gyűjteményes bemutatót - nem marad magára az épület - ez már a következő feladatunk és ez is izgalmas és fontos nekünk. Én személy szerint is szeretném, és azon vagyok, hogy a régi könyvtáram, könyvtárunk épülete új köntösben, új funkciót kapjon, és ne legyen elhanyagolva – az újat pedig, amelynek elszámolásával jelképesen pontot teszek a munkám végére – a valóságban, fizikálisan is átadom, átadtam az új generációnak, a fiataloknak…új helyen, új csapat, tisztalappal indulhat - és ez nagy öröm nekünk, hogy ez így meg is valósulhatott. Nagyon köszönjük!!! 

Vanyarc, 2016. október 26.                                                                 Nedeliczki Teréz

B) Tételes terméklista - Vanyarc 

Bútorlista: 

Könyvtári kiadópult                             1 db

Laura információs pult                         1 db

Könyvtároló                                         1 db

Szilvia folyóiratállvány                          2 db

Könyvállvány 150 cm magas                8 db

Kétoldalas könyvállvány 180 cm           8 db

Könyvállvány   100 cm magas              4 db

Könyvállvány 180 cm magas                2 db

Számítógép asztal                               5 db

Írásvetítő kocsi                                    1 db

Trapéz asztal kerekített, fa                10 db

Háromszög asztal                                2 db

Dohányzó asztal                                  3 db

Guruló tárgyasztal                               1 db

Klubfotel                                               2 db

Görgős szék                                          8 db

Nelli kárp. szék                                    30 db

Fa támlás kárp. szék                           20 db

Alfa fotel                                                6 db

Állólámpa                                               2 db

Asztali lámpa                                         2 db

Szőnyeg                                               30 m2

Álló fogas                                              2 db

Flipchart tábla                                       1 db

Álló üveges vitrin                                   1 db

Paraván                                                 4 db

Guruló tároló doboz                               1 db

Babzsák színes kisméretű                     4 db

Négyfiókos guruló szekrény                   1 db

Fa óvodás szék                                      6 db

Óvodai kerek asztal                               2 db

Öltözői pad                                            1 db

Szivacs párna                                       32 db

Panni dobozos játéktároló                     1 db

Szemetes kosár (papírkosár)                  2 db

 

Informatikai eszközök:

Számítógép konfiguráció                                  2 db

/Alaplap: GA-H81M-DS2, G3220,
RAM: 4GB DDR3 1333,
SSD: KINGSTON 120 GB,
DVD-RW: SH-224DB, HKC 3011 NS 400W,
Billentyűzet, egér: KOLINK KB62U02,
Monitor: LG 20M37A-B-LED/          

 

B./1.) Megjegyzés és nyilatkozat a terméklistával kapcsolatosan: 

Terméklistán szereplő bútor és informatikai eszközök darabra, minőségben, értékben megegyeznek a tervezett és mindkét cégtől kapott árajánlattal valamint így a számlákon szereplő tételekkel is, két kivételtől eltekintve. 

Két tételnél van eltérés, melyet ezúton is szeretnénk jelezni:

Az egyik a számítógép konfigurációnál a monitor, melyet a vállalkozó a számla mellékleteként külön meg is említ. Ez a változás egy informatikai eszköznél óhatatlanul előfordulhat, hiszen tudjuk jól, hogy nagyon gyors a fejlődés, változás mértéke ezen a téren. Az árajánlatban szereplő tétel, mire megérkeztünk a megvalósításhoz, kifutó tétel lett, de helyette minőségben szintén megfelelőt kaptunk. Mivel március óta működünk, így az informatikai eszközöket is használjuk, tehát a gyakorlatban is tudjuk igazolni, hogy ez rendben van.

A másik változás – mely miatt mondhatjuk, hogy szintén nem szenvedtünk hátrányt – inkább a javunkat szolgálja: ez a bútorlistához kapcsolódik: a cég a 150 cm-es kétoldalas könyvállványok helyett 180 cm magas kétoldalas könyvállványokat küldött, szállított le nekünk – véletlenül - de darabra, színre, árban, az árajánlatban és a számlán is megegyezően. Csupán annyi a változás, hogy kaptunk darabonként plusz 2-2 polcnyi tároló helyet, minden egyes könyvállványnál. Nem is jött rosszul a közel hétezer kötet elhelyezését illetően. A magasabb állványok a könyvtári szolgáltató tér hangulatát nem befolyásolják, nem lógnak ki, nem rontanak az összképen és a tetőtér ferde falsíkjához való igazodásuk is megfelelő. Amikor a cégvezetővel telefonon beszéltem erről, azt mondta, hogy a polcok cseréje, el- és visszaszállítása többe kerülne, mint maga ez a plusz tétel, akkor mi elfogadtuk ezt a felajánlást. A megyei könyvtárunk javaslatára ezután felhívtuk Önöket is, és azt az információt kaptuk, hogy ezt a változást az elszámolásnál írásban jelezzük, hogy az esetleges ellenőrzésnél ne legyen gond belőle. Ezt most megtettük és mi nagyon örülünk a polcoknak, a nagyobb tároló helynek.
 

Vanyarc, 2016. október 26.                                                               Nedeliczki Teréz

 

FOTÓK
PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁS


Vanyarc Községi Önkormányzat által 2015. 04. 01 napon benyújtott és az NKA Igazgatóságánál 3505/02876 azonosító szám alatt nyilvántartásba vett pályázatára – melyet szakmai eszközfejlesztésre, korszerűsítésre nyújtott be - a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága a Közgyűjtemények Kollégiuma 025/35/15 számú döntése alapján a vanyarci könyvtárnak 2.692.087,- Ft összegű vissza nem térítendő támogatást ítélt meg.

A kapott támogatást: 2.692.087,- Ft-ot a könyvtár az Önkormányzat által hozzárendelt önrész összegével:299.121,- Ft-tal együtt a Szakmai Beszámolóban mellékelt eszköz- és terméklistában található berendezési tárgyak, bútorok és informatikai eszközök beszerzésére fordította. 

 
Összesítés:

NKA támogatás:                                          2.692.087,- Ft (90%-os támogatás)

Bútor, berendezés költségének utalása     2.696.210,- Ft (1.348.740,- + 1.347.470,-)

Iinformatikai eszközök költs. utalása:           294.998,- Ft

Önkormányzati önrész összege:                  299.121,- Ft (10%-os önrész)  

A pályázatban eredetileg beadott összes költség: 2.991.208,- Ft volt, ennek maximálisan támogatható részét, 90%-át (2.692.087,- Ft) megítélte a kuratórium.

Ehhez a 10%-ot (299.121,- Ft) az Önkormányzat biztosította. Így a megvalósítást úgy végezhettük el, ahogyan azt a benyújtáskor terveztük.   

Az utalásos számlák kifizetését a banki kivonatok igazolják.(számuk:158/2015, és 168/2015).

Az NKA honlapján elektronikusan a szakmai és pénzügyi elszámolás megtörtént 2016. október 28-án a szükséges dokumentáció feltöltésével, mely megérkezett az NKA Igazgatóságához, de annak ellenőrzéséről és elfogadásáról szóló értesítésre még várni kell.

Elszámolni a kapott támogatással és a hozzárendelt önrésszel együtt kellett azaz, az összköltséggel: 2.991.208,-Ft-tal.

A szakmai és pénzügyi elszámolással megbízott személy: Nedeliczki Teréz volt.